St Peter’s Arcade, Liverpool

As architects committed to understanding how cities work, we have always been interested in arcades.

St. Peter’s Arcade connects School Lane to College Lane as part of the primary shopping circuit that continues down Mannesty’s Lane. It re-examines the arcade as a building type in the light of contemporary retail requirements. Daylight is introduced into the section by using a white quarter circle vault to pick up reflected daylight from a clerestory.  Asymmetry is reinforced by contrasting shop fronts on each side of the route – there are double height bow fronted shop windows using refined bronze detailing on one side, and on the other side the occupants design their own shop fronts within agreed guidelines. The chequerboard floor slopes roughly a metre from end to end creating a degree of false perspective.