Villa Jones, Bargemon, France

The site is located 2 kilometres northeast and above the town of Bargemon in the Var. To the south there are spectacular views over Bargemon towards the village of Claviers and then beyond to the Mediterranean.

The Col du Bel Homme, immediately behind, forms a natural barrier to the north and marks the limit of habitation before the commencement of the military zone. The design of the house responds directly to these site conditions and to the man-made topography of stepped terraces formed by dry stonewalls, traditionally used for the cultivation of olives.

The house is long in plan but narrow in section, open to the south and closed to the north and giving all rooms the benefit of the view. This also allows for generous cross ventilation. The monopitched pantile roof and stuccoed block walls reflect the vernacular tradition. The length of the house is accentuated by the positioning of the swimming pool (enclosed by a court) and annexe building to the east.

House, pool and annexe are then drawn together into a linear composition by the imposition of a 60 metre long pergola on the south side. The pergola has been ambitiously planted with vine and jasmine, indeed it might be said that the design of the house anticipates the development of the garden as its natural corollary.